úterý 27. března 2012

Květákovo-brokolicová pomazánka s vajíčkem

Poslední dobou se nám doma neustále schází košťáloviny jako květák a brokolice. Je to asi tím, že máme ještě docela malé mimčo, které papká rozmixované příkrmy a brokolice a ještě více květák jsou vcelku oblíbené. Jeden kus, ať už brokolice nebo květáku, je ale docela dost, tak to malý nestíhá jíst. Taky každý den mu to nevařím a tak, aby se ta zelenina aspoň nezkazila, tak ji uvařím, dám do ledničky a vymýšlím, co s ní dál. A tak jsem si vcelku oblíbila obyčejné pomazánky, které dělám ze surovin, co zrovna doma najdu. A takto vznikla i tato pomazánka. Vajíčko vlastně taky zbylo po malém, bílky ještě nejí a žloutku měl jenom půlku.

Množství jednotlivých surovin neuvádím, záleží to na tom, kolik lidí do toho půjde a kterou surovinu třeba preferujete. Já jsem tam měla převahu zeleniny, tavený sýr jsem dala jeden malý, pomazánkového másla jednu pořádnou polévkovou lžíci, jedno vejce a asi tak pětinu brokolice a pětinu květáku.
Když jsem tu pomazánku viděla v misce, tak jsem si tak povzdechla, kéž by taková jídla se mnou jedl i manžel. A tak jsem to riskla a jeden chleba mu přinesla. A kupodivu na otázku, zda mu to chutnalo, odpověděl: "Neurazí to." :-))) Takže to považuji za úspěch.

Suroviny:
  • květák,
  • brokolice,
  • vejce,
  • vegeta bez glutamátu nebo jen sůl,
  • tavený sýr,
  • pomazánkové máslo bez příchutě.

Postup:
  1. Uvaříme si květák, brokolici a vejce.
  2. Pak vše pokrájíme na malé kousíčky.
  3. Osolíme, přidáme tavený sýr a pomazánkové máslo.
  4. Vše důkladně promícháme, stačí vidličkou, jde to dobře.

2 komentáře:

  1. Když jsem manželovi oznámila, že bych mohla udělat brokolicovou pomazánku, tak se na mě podíval a řekl: "to asi ne." Tak ne, no. Ale ta tvoje vypadá dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ono ti chlapi na ty zeleniny moc nejsou, těžko je to nějak naučit, proto jsem byla překvapená, že to manžel snědl, no ale jako přídavek si dal chleba se šunkou a sýrem :-))

      Vymazat