neděle 11. března 2012

Nepečená jablečná bábovka

Tato jablečná bábovka nebo taky dort je asi všeobecně známá, proto neuvádím zdroj. Recepty jsou všechny na jedno brdo. Množství se akorát mohou lišit podle velikosti formy. Já použila bábovkovou formu o průměru 24 cm. Doma jsme tento recept dělali do dortové formy, ale manželova mamka používá vždycky dortovou formu. Pokaždé mě fascinovalo, že se bábovka pěkně vyklopila. Takže jsem se manžela poptala, jestli zaznamenal, že by byl s vyklopením někdy nějaký problém. Toho jsem se totiž nejvíc bála. A prý že ne, že byla bábovka pěkně přes noc v lednici a až ji na druhý den chtěli jíst, tak ji překlopili a čekali. Nikdy nevypadla hned, takže se kolem ní chodilo a čekalo, až udělá lup a bude na talíři. A ptala jsem se, co se dělo, když ono lup nepřicházelo. A to se potom prý vzal nůž a trošku při jednom kraji projelo nožem a pak spadla.
A jak to teda dopadlo u nás? Ono lup nepřicházelo, tak se vzal nůž a nakonec se vyklopila. Uuuuuf ale byly to nervy. :-))) Už se těším na další pokus, určitě ji budu dělat brzy znova, protože zmizela opravdu velmi rychle. Jo a taky je co zlepšovat. Na první pokus ji teda nemám vzorově hladkou, to musím ještě doladit. A taky jsem chtěla použít víc piškotů, ale hned při prvním lití směsi jsem toho dala moc, takže jsem všechny piškoty už nestačila spotřebovat. Ale ono je to jedno, klidně můžou být piškoty až jenom poslední vrsta, uvnitř nemusí být vůbec.

Suroviny:
  • 600 g oloupaných a jadřinců zbavených jablek,
  • 1 balení dětských piškotů (dávám většinou míň),
  • 4 PL hnědého cukru,
  • 1 lžička skořice (nemusí být),
  • 2 vanilkové pudingy,
  • 3,5 dl vody.

Postup:
  1. Jablka zbavíme jadřinců a oloupeme. Vložíme je do hrnce, přidáme 1,5 dl vody, cukr, skořici a vaříme 10 minut.
  2. Jakmile jsou jablka měkká, rozmačkáme je klasickým mačkadlem na brambory, aby z jablek vznikla kašovitá hmota. Můžete i rozmixovat ručním mixérem, ale pozor můžete se popálit. Ještě varianta přelít směs do klasického mixéru a tam rozmixovat. Já šetřím většinou čas, takže použiji to mačkadlo.
  3. Ve 2 dl vody si rozpustíme dva vanilkové pudinky a dobře rozmícháme.
  4. Pudinky přimícháme k jablečné směsi a povaříme jako klasický pudink.
  5. Pak už lijeme směs do formy, střídavě jablečná směs, pak vrstva piškotů, zase jablečná směs, vrstva piškotů. Poslední vrstvou jsou piškoty.
  6. Dáme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout.
  7. Na druhý den vyklopíme na talíř. Nepůjde to asi hned, necháme tomu čas, aby se dort vyklopil sám svoji tíhou. Když to nepůjde, pomůžeme si nožem, se kterým lehce zajedeme po jednou z okrajů.





Máte nějaký svůj osvědčený recept, jak vyklopit tuto bábovku?

9 komentářů:

  1. my tuto sladkost robime do klasickej tortovej formy, takze s babovkovou verziou som sa este nestretla, ale chutovo to je jeden z najlepsich dezertov ake existuju! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj taky mám tento dezert ráda, já ho řadím do těch hodně zdravých, žádný tuk, spousta jablek, takže žádné výčitky při jezení :-)

      Vymazat
  2. Pane jo, ty píšeš ostošest, že tě ani nestíhám číst! Jinak to asi bude znít divně, ale já se s tímhle jablečným dortem ještě nikdy nesetkala, asi si musím doplnit mezery ve vzdělání. Ale rozhodně ho vyzkouším, vypadá moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no trochu jsem se do toho psaní teď ponořila, že už mi doma říkají, že blbnu, tak musím brzdit :-)) ale je to asi tím, že pořád jíme, tak musím furt vařit a taky jsme dost mlsní, takže vymýšlím, co sladkého udělat a jaksi mě to i baví, jsem zvědavá, jak dlouho mi to vydrží :-))
      tento jablečný dezert je fakt dobrý a nenáročný na přípravu, jediné co je otrava, tak ta příprava jablek, ale dá se to přežít :-)

      Vymazat
  3. Tak tohle je super kivi! Právě jsem přemýšlela co rychlého udělat z hrušek a tohle je výborné! Hned večer se do toho pustím a aspoň mám ráno něco na snídani :) Mňam, tohle je fakt vynikající :)

    OdpovědětVymazat
  4. z hrušek by to mohlo být taky zajímavé, ikdyž nevím, jak dobře to ztuhne, jablka obsahují hodně pektinu a jsou výborným zahušťovadlem, jak to je u hrušek, tak si nejsem jistá...
    však při nejhorším to nezatuhne, ale podstata hmoty se zachová a na chuť to bude vynikající i s hruškami. :-)
    Tak pak dej vědět, jak to dopadlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se hlásím s výsledky, chuťově je to fajn, dokonce i to i zatuhlo, první půl hodiny to vypadalo skvěle, ale potom se to najednou začalo bortit a z hezké bábovky vznikla... No... Hrouda :D:D

      Taky byl trochu problém v tom, že nikde (nebo jsem to přehlédla??) nepíšeš, že by se ta jablka měla rozmixovat a vzpomněla jsem si na to až když už jsem to měla s pudinkem smícháné, takže to moje mixování tomu asi taky moc nedopomohlo... :D

      Jednoduše, ještě mám co vylepšovat a příště to zkusím s jablky... :D

      Vymazat
    2. Kim, s tím mixováním, resp. mačkáním máš pravdu, zapomněla jsem to tam napsat, takže to se moc omlouvám a hned to musím napravit!
      Ale jestli Tě to uklidní, já jsem u tohoto dezertu pokaždé velice napjatá, jak to dopadne. Vždy postupuji stejně a vždy je výsledek nejistý. Ale jen co se týče tvaru. Co se týče chuti, tak to nejsem zklamaná nikdy a vždycky je to dobré.
      Vyklopení je taky vždycky sázka do loterie, nikdy se mi to nepodařilo úplně na sto pro. Říkám si, jestli to není třeba i formou. Tchýně má skleněnou bábovku, já obyčejnou plechovou a jí se to vždycky podaří úplně dokonale. Ptala jsem se jí na postup, ale ona to dělá vždycky všechno od oka, takže jsem se moc nepoučila.
      No nic taky budu zkoušet dál a když dojdu na něco významného, tak to sem určitě dopíšu :-)
      Jo a moje mamka to dělá radši do klasické dortové formy a má klid. :-)

      Vymazat